Outplacement forløb for opsagte ansatte indikerer socialt ansvar

For nylig befandt jeg mig som personaleansvarlig i en regnskabsafdeling i den pressede situation at skulle opsige tre medarbejdere. I den forbindelse besluttede vi os for at bruge penge på et såkaldt outplacement forløb for de medarbejdere, der blev afskediget. På denne måde fik vi nemlig muligheden for at hjælpe dem videre med karrieren. Det var vi enige om, at vi i det mindste kunne gøre, da vi på ingen måde var utilfredse med det arbejde, som de gjorde. I kølvandet på den økonomiske krise var vi dog tvunget til at skære ned.

En af helt store fordele ved at give samtlige af de fyrede ansatte i afdelingen et outplacement forløb har været, at vi selv i tiden efter, at fyringerne er blevet meldt ud, har haft nogle fleksible og tilfredse ansatte i afdelingen. Dertil har investeringen i outplacement for de afskedigede ansatte betydet, at afdelingens øvrige personale har haft hurtigere ved at godtage forandringerne ifm. nedskæringerne. Outplacement forløbene endte derfor med at blive en vej til at vise et ansvar for vores medarbejdere samt skabe grobund for en fredelig gennemførsel i et særdeles ulykkeligt forløb.

For de berørte medarbejdere har deres outplacement forløb i særdeleshed været en enorm hjælp. Under opsigelsesperioden har de hver især haft løbende sessioner med deres individuelle jobsøgningskonsulent fra et rekrutteringsfirma der ikke blot har rådgivet dem om at skrive den gode jobansøgning og kronologisk eller funktionsopdelt CV til relevante stillinger. Outplacement rådgiveren har ydermere ydet en professionel vejledning, som har hjulpet de berørte medarbejdere til at afdække deres professionelle kompetencer såvel som potentielle muligheder i deres arbejdsliv. Som følge deraf har de afskedigede ansatte fået mod på deres nye liv som jobsøgende.

Står du overfor at skulle føre en fyringsrunde i din afdeling ud i livet, eller er du som chef måske tvunget til at sige farvel til en ansat? Lige meget hvad årsagen til opsigelserne er og omfanget af en fyringsrunde, er et outplacement rådgivningsforløb for samtlige af de fyrede medarbejdere en attraktiv investering for såvel arbejdspladsen som medarbejderne. Med udgangspunkt i de imponerende erfaringer fra mit eget firma, vil jeg således råde til, at man altid vedtager at budgettere med outplacement forløb, hvis man siger farvel til personale.

Er du i stedet som ansat er har fået en fyreseddel, og føler du, at det er svært at få øje på, hvordan du kan få et passende arbejde? Så kan det også være oplagt for dig at undersøge om der er en chance for, at firmaet måske er villig til at hjælpe dig videre i dit arbejdsliv ved at bruge penge på et outplacement vejledningsforløb. Her kan din tillidsrepræsentant ofte være behjælpelig med at forhandle et tilbud om outplacement ind i din fratrædelsesaftale. På den måde kan du nemlig skabe et godt afsæt for at transformere afskedigelsen til noget konstruktivt og sætte nogle andre ambitioner for din professionelle fremtid.